Harboe - En familie og en virksomhed

Det hele startede i Skælskør i 1883 med to brødre og en fælles drøm om at brygge øl – resten er historie.

Med hjertet og hjernen hver dag siden 1883

Brødrene Jørgen og Adolph Harboe besluttede i 1883 sammen med købmand Jørgen Lotz at bygge et bryggeri i Skælskør, som kunne forsyne lokalmiljøet med godt og velsmagende øl. Bryggeriet kom til at hedde Harboe & Lotzs Bryggeri, og det blev første skridt på en lang rejse.

Der blev bygget et bryghus i Adelgade 20, hvor også Jørgens søn Gunner skulle bo. Gunner delte familiens drøm om at brygge øl, og han rejste derfor til Tyskland for at uddanne sig til bryggeriets første brygmester.

Den 2. august 1883 blev de første trætønder med øl sendt afsted på hestevogn. Kunderne i lokalmiljøet blev straks begejstrede for ideen om at få deres øl leveret ved gadedøren, hvor de kom ud til hestevognen med kander og fade og fik tappet den lokalbryggede øl.

Nye maskiner sætter skub i bryggeriet

Hjemvendt med en brygmesteruddannelse fra Tyskland begyndte Gunner i 1884 at brygge bayersk øl efter traditionsrig tysk opskrift. Gunner var dygtig og foretagsom, og han fulgte nøje med i udviklingen inden for faget. Det gjaldt blandt andet udviklingen inden for ølgær og nye teknikker som pasteurisering, som han tog til sig og inddrog i produktionen. I 1890 begyndte bryggeriet også at tappe øl på flasker. Der blev også brygget pilsner og tappet mineralvand.

Gunner trak sig tilbage i 1910 og overlod roret til sin søn Frederik som greb stafetten og gik i gang med at modernisere bryggeriet. Som noget ganske nyskabende fik Frederik blandt andet installeret et køleanlæg. Indtil da var gærkælderen blevet holdt kold af is, som blev brudt fra en isdam, der lå bag bryggeriet. Køleanlægget var derfor en stor gevinst for bryggeriet, hvor man sparede både tid og ressourcer og ikke længere var afhængig af isvintre for at kunne brygge øl.

Frederik fortsatte med at modernisere bryggeriet og i midten af 1920’erne installerede han den første skyllemaskine og en roterende tappemaskine. Der blev også installeret kapsel-, proppe- og etiketmaskiner, som kunne erstatte en stor del af det manuelle arbejde.

Maltekstrakt - en uundværlig ingrediens

Maltekstrakt blev oprindeligt introduceret som erstatning for sukker efter 2. verdenskrig, og Harboe så en oplagt mulighed for at supplere ølproduktionen med et nyt produkt.

Maltekstrakt er et inddampet koncentrat af den opløste malt fra brygprocessen – og maltekstrakten viste sig hurtigt at blive en uundværlig ingrediens i bagerisektoren. Salget i Danmark blev i årene efter suppleret med eksport til Tyskland, Sverige, Norge, Frankrig, Finland og Sovjetunionen.

Vores vej ud i verden

I 1974 lancerede Harboes Bryggeri mærket ”Bjørne Bryg”. Bjørne Bryg blev siden til Bear Beer, der er blevet Harboes førende brand for flere typer af pilsner- og specialøl – og har banet vejen ud i verden for Danmarks tredje største bryggeri.

I løbet af 1980’erne banede Bear Beer vej for en række distributionsaftaler i Europa, og for daværende direktør Bernhard Griese var det et klart signal om, at der var potentiale for international ekspansion. Nye markeder blev opdyrket, nye spændende produkter blev lanceret og nye store aftaler med internationale kunder og distributører blev indgået over de kommende år.

I dag arbejder Harboes Bryggeri fortsat fokuseret med at opbygge kendskab og momentum for vores egne mærker på tværs af de internationale markeder – og i tæt samarbejde med internationale distributører og kunder.

Drevet af fornyelse gennem 6 generationer

I 1978 producerede Harboes Bryggeri 40 mio. flasker øl og læskedrikke om året. Produktionen af maltekstrakt var nået op over 1.000 ton årligt. Så da Gunner Harboe i 1984 gav stafetten videre til sin svigersøn Bernhard Griese, var det et større bryggeri, der skiftede hænder. Det skete lige godt 100 år efter, at den første Gunner Harboe sendte bryggeriets første tønde øl afsted på hestevogn.

Bernhard var kommet fra Tyskland til Danmark i 1968, hvor han blev ansat som projektleder i forbindelse med etableringen af et raffinaderi i Stigsnæs ved Skælskør. I Skælskør mødte han Gunners datter Kirsten, som han giftede sig med i 1971. Året efter blev han ansat på bryggeriet som teknisk medarbejder, og senere blev han Teknisk Direktør. Bernhard forestod en omfattende effektivisering af både produktion og distribution.

Ved Gunners død i 1984 overtog Bernhard stillingen som administrerende direktør – og i de kommende år fik han for alvor banet vejen for, at Harboes Bryggeri kunne fortsætte sin rejse ud i verden.

Kirsten og Bernhard har sammen 3 døtre, hvoraf de 2 i dag er involveret i den daglige drift af bryggeriet. I 2019 overdrog Bernhard stafetten som administrerende direktør til sin svigersøn Søren Malling – efter selv at have siddet på posten i 45 år.

6. generation er meget bevidst om den historie, der går forud for dem og er klar til, med respekt for denne og ved hjælp af agilitet, innovation og ansvarlighed, at bringe virksomheden ind i den æra.